Инкубационные качества яиц кур-несушек родительского стада при использовании в рационе пробиотиков
Овчинников А.А., Овчинникова Л.Ю., Матросова Ю.В. ИНКУБАЦИОННЫЕ КАЧЕСТВА ЯИЦ КУР-НЕСУШЕК РОДИТЕЛЬСКОГО СТАДА ПРИ ИСПОЛЬЗОВАНИИ В РАЦИОНЕ ПРОБИОТИКОВ. // Вестник Курганской ГСХА. № 4, 2019. С. 35-38.
Аннотация. Периодическое использование пробиотика Левисел SB и Целлобактерин-Т в дозе 0,50 кг/т комбикорма в рационе кур-несушек в возрасте 21-26, 34-39 и 45-48 недель с 26-недельного возраста достоверно увеличило яичную продуктивность птицы, в результате чего, если в контрольной группе она в среднем за продуктивный цикл контрольной группы составила 15,63 яйца, то в группе с ЛевиселSB она была выше на 10,6%, с добавкой Целлобактерина-Т – на 16,1%. Кормовая добавка пробиотиков не повлияла на массу яйца, которая за весь период яйцекладки была близкой по значению. Результаты инкубации среднего по размеру яйца показали, что пробиотик ЛевиселSB увеличил выводимость яиц на 4,1%, Целлобактерин-Т – на 6,2%, обеспечив оплодотворенность яйца на уровне 91,9 и 93,9%, что было выше контрольной группы на 2,1 и 4,2%. Добавка пробиотиков не повлияла в данных группах на выводимость яйца (93,22 и 93,17%), но была выше контрольной на 1,59 и 1,55% за счет снижения количества неоплодотворенного яйца на 1,8 и 10,3%. Вывод молодняка из яйца кур опытных групп также превосходил контрольную группу на 3,5 с добавкой ЛевиселSB и на 5,1% (Р≤0,01) – с Целлобактерином-Т. Использование пробиотиков в рационе кур-несушек родительского стада снизила затраты корма на 10 яиц на 1,3-9,5% при добавке ЛевиселSB, на 15,0-15,4% – с Целлобактерином-Т, на произведенную яйцемассу – на 1,8-9,7% и 15,3-15,5% соответственно.
Ключевые слова: кормовая добавка, пробиотики, продуктивность, инкубация яйца, масса яйца, затраты корма.
Abstract. The importance of production and processing of poultry meat to provide the country’s population with full-fledged food is difficult to overestimate. Poultry is a healthy food product. Turkey farming is one of the most effective poultry industries, supplying the most valuable meat of all types of poultry. Currently, for the production of turkey meat using heavy, medium and light crosses of turkeys of different breeds, including a new breed - Hybrid. This breed is not common in our country. A comparative study of meat productivity and meat quality of Hybrid hybrid poultry meat of different crosses and domestic white broad-breasted turkey breed is relevant.Crosses Hybrid, despite a smaller slaughter yield in percent, give a greater amount in kilograms of production than similar crosses of a white broad-chested breed. It has been established that Hybrid hybrid bird turkeys reliably surpass white broad-breasted turkeys in pre-slaughter weight, half-gutted and gutted carcasses of medium cross-country by 2.53; 2.03 and 1.83 kg (P≤0.01), heavy cross-country by 10.9; 8.62 and 7.87 kg (P≤0.001), respectively, by indicators.During anatomical cutting, carcasses from the middle cross Hybrid in absolute weight exceeded the carcasses from the white broad-chested in the following weight indicators: breast - 0.76 kg, thigh - 0.17 kg, drumstick - 0.17 kg, wing - 0. 17 kg, tail - by 0.05 kg, neck - by 0.06 kg, frame (back) - by 0.19 kg, skin - by 0.27 kg. Among the heavy crosses in absolute weight on the 150th day, superiority was behind the Hybrid bird. The turkeys of this cross exceeded the heavy cross with a white broad-chested one in terms of mass: breasts - by 3.56 kg, hips - by 0.7 kg, lower legs - by 0.78 kg, wings - by 0.53 kg.A comparative assessment of the slaughter qualities of turkeys of different pedigree groups and crosses within them allows us to draw a general conclusion about the superiority of the Hybrid hybrid bird over the domestic white broad-chested breed of turkeys in terms of slaughter and meat qualities.
Keywords: feed supplement, probiotics, productivity, egg incubation, egg weight, feed costs.
Скачать полный текст статьи...